Új építésű lakások, társasház, lakópark Szombathely - Mira Garden lakópark

Új építésű lakások, társasház, lakópark Szombathely

Mira Garden lakópark


Novadom Immo Kft. Szombathely
Lakások A Projekt Műszaki leírás Alaprajz, helyszínrajz Tároló, garázs, parkoló Miért mi? Kapcsolat MENÜ
Ingatlan kereső
Épület, lépcsőház:
Emelet
Alapterület (m2):

Általános műszaki leírás:

9700 SZOMBATHELY, JÁSZAI MARI UTCA 1., HRSZ.: 9203/4 ALATTI

TELEKRE TERVEZETT TÖBBLAKÁSOS TÁRSASHÁZAK ÁLTALÁNOS MŰSZAKI,BEMUTATÁSA

HELYSZÍN BEMUTATÁSA, MEGLÉVŐ ÁLLAPOT

 

A tervezési helyszín 9700 Szombathely, Hajdú utca, Hrsz.: 9202/27 alatt található. Az építési telekre a beruházó három társasházat kíván építtetni. A terület Lk, kisvárosias építési övezetbe sorolt. A telek a tervezés szempontjából gyakorlatilag síknak tekinthető. A tervezett épületek a szabályozási terven feltüntetett építési helyen belül kerültek elhelyezésre.

A környéken továbbá 4-5 emeletes épületek állnak, a területre egységesen a szabadonálló beépítés és nagy zöldfelületi arány a jellemző.

A telek közműellátottsága megoldott, a tervezett épület igényei a közműcsatlakozások bővítésével elláthatók.

 

TERVEZETT BEÉPÍTÉS ISMERTETÉSE

 

A tárgyi telekre három épület került elhelyezésre, földszint + 4 emelet szintszámmal. A három tömb közötti távolság 26.5 m és 27.5m , mely kedvező légtérarányt eredményez. Az épületek három ütemben

fognak megépülni. Először „C” épület , majd „D” épület végül a „E” jelű épület. Ezért az építési engedélyt is ütemezve kérjük.

A telek gépjármű megközelítése az északi oldalon lévő útról biztosított. A gyalogos bejárat a déli oldalon a Hajdú utcáról nyílik. A telken a kialakított parkolóhelyek száma megfelel a Helyi Építési Szabályzatban foglaltaknak. Az autók elhelyezése épületen belüli garázsokban és telken belüli felszíni parkolóban történik.

Mivel a lakások után 1,5 szeres parkoló számot kell biztosítani, így a telken nagyszámú autó elhelyezése szükséges, melynek egy részét a 9202/28 MIRA2 projekt többlet parkolói biztosítják. Ezen nagy

parkolószám kompenzálására a parkolóhelyeket négy állásonként zöld szigetekkel szakítjuk meg, elérve azt, hogy a parkoló csaknem teljes felülete árnyékos legyen a későbbiekben. A fákat egységes rendszerben

helyeztük el úgy, hogy terület és parkoló egységenként a lehető legjobb lefedettséget biztosítsa, és a parkolót is vizuálisan a lehető legjobban takarja. Az egyes lakótömböknél fontos szempont volt egy észak-déli tengely kialakítása, így a kedvező déli irányba tájolt, kertre néző, nagy teraszokat lehet kialakítani.

 

Az épületekben összesen 96 (30+26+30) lakás kap helyet. A lakások az egyes tömbökben középfolyosóra vannak felfűzve. Minden lakáshoz tartozik terasz vagy erkély, a földszinten lévő lakásokhoz kerítéssel

leválasztott magánkert is tartozik. A délre néző teraszok árnyékolását az épület megjelenése szempontjából meghatározó fix pergola biztosítja. A három épületrész megjelenésében, léptékében és anyaghasználatában egységes stílust képvisel.

A belső kialakításnál fontos szempont volt, hogy változatos méretű és beosztású lakások alakuljanak ki. A nagy teraszos, illetve a délre néző lakások jellemzően nappali + 2-3 szobásak, de található az épületben nappali + 1 szobás, illetve garzonlakások is. A földszinten kaptak helyett a privát tárolók és a távhő fogadó helyiség.

 

ÉPÍTŐMESTERI MUNKÁK (ALKALMAZOTT ANYAGOK, SZERKEZETEK, MEGOLDÁSOK)

 

1. Teherhordó szerkezetek:

a) Alapozás:

Az alapozás módja 80 cm tömörített kavicsterítésen lévő, 10 cm szerelőbetonon elhelyezett 55 cm vtg. statikailag előre méretezett vasbeton lemezalap, mely kellően merev fogadószintet biztosít a felmenő

szerkezetek számára.

 

b) Függőleges teherhordó szerkezet, merevítések:

A 3 tömegből álló épület függőleges teherhordó szerkezete előregyártott vasbeton kéregfal, a terhelésnek megfelelő keresztmetszettel, statikai számításokkal igazolva. Mindhárom épületrész merevítését a

lakáselváasztó vasbeton falak biztosítják. A lépcsőház 20 cm monolit vasbeton falakkal határolt, a homlokzati oldalon a vasbeton szerkezetet a rétegrendnek megfelelő kiegészítő hőszigeteléssel kell

ellátni. A liftakna 20 cm vastag vasbeton fallal készül. A kitöltő falazat a földszinttől a IV. emeletig készül, amely Porotherm 30 N+F. A vasbeton szerkezetek méretezését statikai tervek tartalmazzák.

c) Vízszintes teherhordó szerkezetek:

Az épületekben a közbenső födémek 23 cm vastag, a zárófödém pedig 20 cm vastag alul-felül sík, előregyártott többirányban teherhordó vasbeton lemezek. Az erkélykonzolok 17 cm vastag monolit vb.

födémlemezek.

d) Lépcsőszerkezetek:

Mindhárom épületrészben háromkarú vasbeton lemezlépcső készül, csúszásmentes greslap burkolattal.

Az orsótérben a liftakna kap helyet.

5 cm átmérőjű, kör keresztmetszetű, rozsdamentes acél fogodzó készül a lépcsőkarok mindkét oldalán, 0,95 m magasságban elhelyezve. A IV. emeleten 95 cm magas rozsdamentes acél pálcás korlát készül.

A lépcsőkarok építtetői igény szerint előregyártva vagy helyszíni zsaluzással is készülhetnek. A feltámaszkodási pontokon hangszigetelő neoprén saruk szükségesek a kopogóhanggátlás miatt. A

lépcsőkart a faltól is hanglágy anyaggal kell elválasztani.

A lépcsőkarok szabad karszélessége akadálymentes használthoz is megfelelő (1,20 cm-nél nem kisebb), a pihenő kisebbik alaprajzi szabad mérete a lépcsőkar szabad szélességénél kevesebb nem lehet. Ezt a

szabad méretet más rendeltetés (pl. keresztező közlekedés) nem zavarhatja, illetőleg benyíló ajtószárny, beálló berendezés nem csökkentheti. A lépcsőkar és a lépcsőpihenő feletti szabad belmagasságnak

legalább 2,20 m-nek kell lennie.

2. Falak:

Az épületek külső kitöltő falai Porotherm 30 N+F vázkerámia falazatok, hőszigetelő falazóhabarccsal falazva, külső oldalon rétegrend szerinti hőszigeteléssel ellátva. A külső falak vakolt és ragasztott

téglaburkolatos megjelenést kapnak a homlokzati terveknek megfelelően. A belső lakáselválasztó falak 20 cm LEIER kéreg lakáselválasztó falak, legalább 54dB helyszíni léghanggátlási értékkel, kétoldali alap és simító vakolattal, szükséges élvédőkkel.

A belső válaszfalak Porotherm 10 vagy Ytong válaszfaltéglával készülnek, kétoldali alap és simító vakolattal, szükséges élvédőkkel.

A strangok és aknák falai egységesen 5 cm váz hőszigeteléssel + 3 rtg. tűzgátló gipszkarton szerkezet min. 40 dB hanggátlással. Az állandó tartózkodásra alkalmas helyiségen áthaladó vagy érintő strangok és aknákat ásványgyapot hőszigeteléssel kell tömedékelni a megfelelő hanggátlás biztosítása érdekében.

 

 

3. Vízszigetelések:

Az alapozás vízzáró vasbeton lemezalap talajnedvesség elleni szigeteléssel kiegészítve. A homlokzat lábazatainak csapóeső elleni védelme 1 rtg. bitumenes vastaglemez vízszigeteléssel biztosított. A lábazati részen XPS hab szigetelés kell alkalmazni.

Az erkélylemezek csapadékvíz elleni szigetelése rugalmas kent szigetelés üvegháló erősítéssel, min. 1% lejtéssel.

A lapostetőkön és a mellvéddel határolt teraszokon a csapadékvizet pontralejtéssel, tetőösszefolyókon gyűjtjük össze. A lapostetők csapadékvíz elleni szigetelése 2 rtg. PVC szigetelés mechanikus rögzítéssel.

A takaratlan, illetve látszó felületeken UV védelemmel (pl. palazúzalékos kivitel vagy elburkolás). A teraszokon 2 rtg. bitumenes vastaglemez szigetelést kell alkalmazni, dombornyomott szivárgóréteggel,

2,5% PIR hab lejtésképzéssel. A teraszokon a csatlakozó homlokzati és mellvédfalakra a vízszigetelést min. a csatlakozástól számított 30 cm magasságig fel kell vezetni és XPS lábazati hőszigetelést

alkalmazni ezen a szakaszon. A vizes helységek padlóján lábazat fölé vezetett technológiai hálóra kent szigetelés készül, a zuhanyzó és a fürdőkád mögött 180 cm magasságig felvezetve.

A garázsokban, illetve a hőközpontban (távhő fogadó), padlóösszefolyó létesítése szükséges.

Az alkalmazandó rétegfelépítés típusválasztás függvénye, de minden esetben a gyártó utasításai szerint kell eljárni, illetve a gyártó rendszerelemeit kell beépíteni.

4. Hőszigetelések:

A vasbeton pillérek, födémélek és a vázkerámia falazatok külső térrel érintkező oldalán min. 15 cm EPS hőszigetelés készül dübelezéssel és ragasztással rögzítve. A lapostetők, alulról beépített teraszok

ékbevágott EPS, illetve PIR hab hőszigetelésűek 2,5%-os lejtéssel, a járható részeken terhelhető kivitelben, EPS esetén minimum 15 cm, PIR hab esetén minimum 8 cm vastagságban.

Az erkélyek lemezek SCHÖCK isokorb elemekkel kapcsolónak a födémlemezekhez, így körbeszigetelésük nem szükséges.

A helyiségek 3 cm Austrotherm ATN-100 + 2 cm terhelhető polisztirolhab (Austrotherm AT-L2 22/20) úsztatóréteggel készülnek 6 cm esztrich úsztatott aljzattal, a peremek mentén körben mindenhol 2 cm

Austrotherm peremszigeteléssel. Az úsztató rétegben gyenge- és erősáramű kábelcsatornák, illetve gépészeti vezetékek futhatnak.

A külső tér vagy fűtetlen tér feletti lakótereket és teraszokat alulról hőszigetelni kell rétegrend szerinti vastagságban.

5. Nyílászárók:

Az épületek külső nyílászárói fokozott hőszigetelt üvegezésű szerkezetek nyíló- illetve nyíló-bukó kivitelben. A belső könyöklők és a külső párkány az ablak termékcsaládjához tartozó típus szerkezetek.

A lakáson belüli ajtók színfurnérozott ajtók.

Az épületekbe beépített összes beltéri és kültéri nyílászáró minősített gyártmány legyen, a közösségi terek közlekedőin alkalmasnak kell lennie a nagyforgalmú használat követelményeinek kielégítésére. A

nyílászáróknak ki kell elégíteniük a tűzvédelmi követelményeket, illetve a közösségi terekben meg kell felelniük az akadálymentesség követelményeinek is.

A közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben minden esetben legalább 1:8-ad.

Épületenként a tetőtérre való kijutást 1 db 120x150 cm szabad nyílású tetőkibúvóval kell biztosítani, melyet a lépcsőházból hágcsón lehet megközelíteni.

a) kültéri nyílászárók:

Az épületek külső nyílászárói hőszigetelt üvegezésű (4-16-4 mm) műanyag szerkezetek nyíló- illetve bukó-nyíló kivitelben legalább k=1,1 W/m2K hőátbocsátási értékkel. Lakótérben lévő ablakok közül

helyiségenként legalább egy buktatható kivitelű, illetve lakóhelyiségenként 1 db higroszabályozású résszellőzővel kell szerelni. A külső és belső könyöklők a műanyag ablakhoz tartozó termékcsaládból

készülnek, a konszignáció szerinti helyeken alsó, illetve felső toktoldóval.

 

 

A garázskapuk távirányítású szekcionált kapuk, parkolóhelyenként 1-1 db távnyitóval +1 db társasházkezelő részére.

A szükséges tetőkibúvók min. 30 cm kiemeléssel készülnek, hőszigetelő profilozással, k=1,6 W/m2K hőátbocsátási értékkel, hőszigetelő, nem égve csepegő polikarbonát burkolattal.

b.) beltéri nyílászárók:

Az épületekben közlekedés céljára szolgáló falnyílás vagy ajtó szabad mérete 0,60/1,95 m-nél, önálló rendeltetési egységek és lakásban a nappali tartózkodásra is szolgáló szobák ajtajának szabad mérete

0,85/1,95 m-nél kisebb nem lehet. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség falnyílásának, ajtajának szabad mérete legalább 0,75/1,95 m-nél kisebb nem lehet. Akadálymentes közlekedésre is alkalmas

szabad falnyílás vagy ajtó 0,90/1,95 m-nél kisebb nem lehet.

A lakások bejárati ajtajai több ponton záródó, műanyag vagy acél biztonsági ajtók, MABISZ minősítéssel, a kültérből nyílóak legalább k=1,4 W/m2K hőátbocsátási értékkel.

A lakásokon belüli ajtók utólag beépíthető színfurnérozott, faforgácsbetétes ajtók, a kilincsek, címek alumínium, eloxált kivitelben.

c.) függönyfalak:

A lépcsőházak bevilágítására kétoldalt a zárófödémig alumínium szerkezetű, látszóbordás függönyfal készül, hőszigetelt üvegezéssel és a csatlakozó födéméleknél hőszigetelt tömör, sötétszürke panelekkel.

6. Burkolatok, felületképzések:

a) Függőleges szerkezetek - beltér:

A lakószobák és konyhák falburkolata glettelés + 2rtg. egyszínű, fehér diszperzites festés.

A konyhákban az alsó pult és felső szekrény között 60 cm magas, flexibilis ragasztóval ragasztott csempeburkolat készül.

A fürdőszobákba és WC-ben ajtómagasságig flexibilis ragasztóval ragasztott csempeburkolat készül.

A kukatárolók 2,10 m-ig mosható flexibilis ragasztóval ragasztott csempeburkolattal készülnek.

b) Függőleges szerkezetek - kültér:

A homlokzatképzés üvegszövet erősítésű vékonyvakolat rendszer + színvakolat, törtfehér, sötétszürke és barna színben. A vakolt felületek lábazata 30 cm színazonos lábazati vakolat.

c) Vízszintes szerkezetek - beltér:

A közlekedők, a közösségi terek, illetve a lépcsőház padlóburkolata csúszásmentes, nagy kopásállóságú greslap flexibilis ragasztóval ragasztva. A burkolatok fölé 8-10 cm magas, saját anyagával megegyező

lábazati burkolat készül.

A lakó helyiségekben laminált padlóburkolat készül, alátét fóliával, hablemezzel, saját szegéllyel.

A vizes helységek, előterek illetve konyhák padlója flexibilis ragasztóval ragasztott kerámia lapburkolat, a burkolatok fölé 6-10 cm magas, saját anyagával megegyező lábazati burkolattal.

Az eltérő burkolatok határán burkolatváltó sínt kell beépíteni.

A garázsok, illetve a tárolók pormentes, simított betonfelületek.

Az elektromos helyiség csúszásmentes antisztatikus műgyanta padlóval készül.

d) Vízszintes szerkezetek - kültér:

Az erkélyek és teraszok flexibilis fagyálló ragasztóval és fugával készülő fagyálló, csúszásmentes greslap burkolattal készülnek, 8-10 cm magas, saját anyagával megegyező lábazati burkolattal. Az épületek körüli járdák és a gépkocsi beállók gépjármű terhelésre alkalmas térkő burkolattal készülnek.

7. Fedések, bádogos munka:

A tetőre való kijutás lehetőségét épületenként 1 tetőkibúvóval biztosítani kell.

Az attika és mellvéd fallefedések időjárásálló horganyzott acéllemezből készülnek. A lefedést a külső irányban min. 1,5% lejtésben kell kialakítani. Fémlemez fedés kerül a strangok tetejét lezáró

könnyűszerkezet tetejére.

 

Liftek:

Az épületekben 1-1 lift kerül beépítésre, a mellékelt felvonóterv szerinti méretben és kialakításban.

9. Egyéb:

A külső üvegkorlátok festett kivitelben készülnek, biztonsági üveggel egységesen 105 cm magassággal.

A nagy teraszok felett árnyékoló pergola készül. A pontos szerkezet meghatározásához statikai méretezés szükséges. A pergolát két szélső vasbeton gerenda közé épített körbe hőszigetelt zártszelvény elemek alkotják.